Intretinere si Mentenanta

 Întreţinerea uşilor antifoc

Uşi antifoc sunt produse tehnologice, proiectate cu functia de a salva viaţa şi proprietatea în caz de incendiu. Este important ca usile antifoc  sa fie inspectate in mod regulat si intretinute, pentru a le permite sa lucreze in cele mai bune conditii intr-o situatie de incendiu si numai atunci cand este nevoie.

Usile antifoc  pot fi dotate cu dispozitive (electromagneti) de retinere in pozitia deschis sau cu dispozitive de autoinchidere, pentru usi antifoc care ar trebui să fie închise in permamenta, mai ales peste noapte atunci când este probabil să fi scăzut traficul de persoane a clădirii. Pentru cladiri ocupate 24 ore / 7 zile (de exemplu, spitale) uşile de incendiu trebuie să fie închise tot timpul. Toate uşile antifoc ar trebui să închidă în mod eficient, din orice unghi de deschidere, folosind doar amortizorul hidraulic sau arcul din balama.

Există o serie de motive pentru care uşile să nu reuşească să se închidă:
Verificaţi că nu există corpuri străine sau alte obiecte care obstrucţionează uşă.
Verificaţi că toate garniturile de foc sunt montate corect şi sunt în stare bună.
Verificaţi dispozitivul de blocare, dacă este montat pentru a asigura funcţionarea corectă şi că este lubrifiat corespunzător.
Numai în ultimă instanţă ar trebui ca dispozitivul de autoinchidere să fie ajustat, dar acest lucru trebuie să fie efectuat cu atenţie pentru a se asigura că uşile pot fi deschise cu usurinta.

Garniturile intumescente ar trebui să fie verificate în mod regulat, la intervale nu mai mare de 6 luni, şi garniturile deteriorate sau lipsă se vor înlocui. Pentru a menţine potenţialul de performanţă de proiectare, garniturile inlocuite trebuie să fie de aceeaşi marcă, mărimea şi tipul ca şi originalul. Cu toate acestea, orice garnitura intumescenta de aceeaşi mărime ca şi originalul este mai buna decât niciuna.

Elemente mecanice, cum ar fi balamale, încuietori, zavoare, amortizoare,  etc. sunt susceptibile de uzura în timp. Dispoziţii de întreţinere ar trebui să respecte recomandarile furnizorilor de feronerie în cazul în care aceste recomandări sunt cunoscute. În caz contrar, se blochează şi încuietorile pot necesita reparatii ocazionale. Unele balamale utilizate au rulmenti autolubrifianti, care nu va avea nevoie lubrifiere suplimentara.

În cazul în care este necesar să se înlocuiască feroneria uzata pe o uşă antifoc, elementele esenţiale ar trebui înlocuite cu produse la aceleaşi specificaţii ca şi versiunea originală în cazul în care este posibil. În caz contrar balamale, zavoarele, broaste, incuietori, amortizoare şi alte elemente de feronerie trebuie să fie de acelaşi tip şi dimensiune ca articolele originale şi care s-au dovedit pentru usi antifoc, evaluate la performanţa ceruta. Feroneria care a fost testat cu succes în usile antifoc de metal nu pot fi potrivite pentru utilizarea la usile antifoc din lemn.

Feroneria uzata ar trebui să fie inlocuite cu grijă. Garnituri ar trebui să fie înlocuite, dacă este posibil, cu garnituri din acelaşi material. În caz contrar, acestea ar trebui să fie păstrate şi refolosite cu accesorii noi dacă acestea sunt intacte. Garnituri intumescente sau masticuri utilizate pentru aceste aplicatii sunt de obicei de tipul de joasă presiune.